Ajánlott napozási idők Csokicsöves szoliban

 

Honnan tudhatjuk meg, hogy bőrünknek mekkora időtartamú és milyen gyakoriságú szolizásra van szüksége ahhoz, hogy kockázatok nélkül, folyamatosan szép, barna színünk legyen?

 

Ehhez előbb meg kell értenünk az egészséges barnulás fogalmát. Ez a folyamat a napozásnál és a szoláriumozásnál is azonos, csak sajnos a Föld körüli egyre csökkenő ózonpajzs miatt a természetben egyre nehezebben kivitelezhető. Pedig fény nélkül nincs élet! Az UV sugarak hatására egyfelől változik a színünk, másfelől bőrünkben D3 vitamin képződik, melynek jótékony élettani hatásairól bőséges híranyagot találhatsz honlapunkon.

 

A megfelelő dózisú UVB sugárzás hatására bőrünk mélyebb régióiban beindul a pigment képződés és az e festékanyagot tartalmazó sejtek egyre nagyobb számban kerülnek a felsőbb rétegekbe, majd az UVA sugarak oxidálják, vagyis barnítják azokat.

 

chocholate brown

 

 

Mi történik akkor, ha elővigyázatlanok vagyunk és túlzásba visszük a napozást, szolizást?

 

A túl intenzív UVB besugárzás úgynevezett töredezettséget okoz az érintett sejtek RNS-ében, az egészséges sejtek pedig azonnal megkezdik a helyreállítást és a sérülteket „kilökik” maguk közül. Ez a folyamat előbb gyulladásos pirossággal, majd hámlással jár. Ne feledjük azt sem, hogy a bőrünk bármilyen furcsának tűnik is emlékező szerv, amely nem „felejti” el az őt ért atrocitásokat.

 

Ezeknek az ismereteknek a birtokában – hozzáadva még azt, hogy melyik bőrtípusba tartozunk – kellene meghatározni, hogy kinek, milyen csőtípussal, mennyi az ajánlott napozási ideje. Ebben sokat tudnak segíteni a stúdiók alkalmazottai, forduljatok hozzájuk bizalommal!

 

A Chocolate Brown napozólámpák intenzitásban bőséges választékot nyújtanak a barnulni vágyók számára. Elsődlegesen az ún. 0,3-as kategóriákat ajánljuk szíves figyelmetekbe, nemcsak azért, mert az előírások szerint minden gépben ilyet kellene használni, hanem mert a közhiedelemmel ellentétben ezekkel is eredményesen lehet barnulni, csak a korábban berögzült napozási szokásokon szükséges változtatni. Mi volt a régebbi gyakorlat? Jellemzően az, hogy brutál erős csövekkel, rövid idő alatt, azonnali bőrpirosságot érjünk el, ami majd később kicsit bebarnul, igaz nagyon hamar le is kopik.

 

 

Melyek a szabványos csövekkel történő napozás jellemzői?

 

Bár lényegesen hosszabb idő alatt, de a leégés veszélye nélkül elegendő B sugárzást bejuttatni ahhoz, hogy beinduljon a bőr megfestésének folyamata, majd ezt úgy bebarnítani, hogy tartós, akár másfél hetes szép színt eredményezzen.

 

Mi teszi ezt lehetővé?

 

Amennyiben a teljes UVA és UVB tartományt együttesen 100 %-nak tekintjük (ez a régebbi erős lámpáknál kb, 5% UVB és 95% UVA részből tevődött össze), addig a korszerű 0,3-as csöveknél a UVB tartomány ugyan csökkent, de cserébe az UVA nőtt, és ugye mi is barnít le minket? Az UVA, csak legyen mellette elég UVB a melanin képzés beindításához.

 

A szolárium gépek műszaki tulajdonságai, felszereltségei különbözőek, de a maga nemében mindegyik állandó paraméterekkel bír, így a felhasznált csövek barnító erejével lehet csak variálni, hogy a kívánt hatásfokkal működjenek. Épp ezért kínálunk háromféle 0,3-as lámpát.

 

Hat féle bőrtípusra osztja fel a szakirodalom az emberiséget, de térségünkben jellemzően csak 4 típus fordul elő, így ezekhez adunk közre egy ajánlott felhasználási táblázatot:

 

BŐRTÍPUS

FŐBB JELLEMZŐI

HAJLAM LEÉGÉSRE

BARNULÁSI REAKCIÓ

I. Feltűnően világos, érzékeny, szeplős bőr; vörös vagy szőke haj; világoskék vagy zöld szem; kevés, világos szőrzet Mindig leég, a gyógyulás nehéz, lassú lefolyású Nem barnul, és így is lehámlik
II. Világos bőr, főleg korral járó foltokkal; hajszín szőkétől barnáig; kék, zöld vagy szürke szem; világos szőrzet Gyakran leég, lassan regenerálódik Enyhén barnul, szín hamar kopik
III. Sápadtól világosbarnáig a bőr, szeplő nincs vagy alig; barna haj; szürkés vagy barna szem; sötét szőrzet Enyhén érzékeny, ritkán, enyhe lefolyással le tud égni Jól, vagy közepesen barnul
IV. Kreol bőr; sötét haj; barna szem; erős szőrzet Kevéssé érzékeny, nagyon ritkán ég le. Gyorsan, könnyen barnul

Ajánlott napozási idő Chocolate Brown lámpákkal

 

BŐRTÍPUS

Nr. 1

kisebb csőszámú berendezésekbe

Nr. 2

közepes csőszámú és meleg üzemű gépekbe

Nr. 3

professzionális, sokcsöves készülékekbe

Medium

mélybarnító lámpa, vélhetően nem tud megfelelni a szabványnak

Dark

csak az Unión kívűl elfogadott

I. nem ajánlott max. 3 perc fényterápiás jelleggel max. 6 perc fényterápiás jelleggel tilos tilos
II. 6-12 perc 9-15 perc 15-22 perc nem ajánlott nem ajánlott
III. 10-15 perc 12-18 perc 15-24 perc 6-12 perc 6-9 perc
IV. 10-18 perc 15-18 perc 18-24 perc 9-12 perc 6-9 perc

Milyen veszélyek leselkednek rátok a szoláriumban?

 

Az egyetlen és legfontosabb dolog a megelőzés és a mértékletesség. Ha túlzásba viszitek a szolizást, leéghettek, ami köztudottan egészségtelen. Semmi mást nem kell tennetek, csak megfelelő szoláriumozási időt választani a szoliban. Ezt úgy tudjátok biztonságosan beállítani, ha tudjátok mikor szoliztatok vagy napoztatok utoljára. Ha 2-3 hétnél régebben, az olyan, mintha elölről kezdenétek a barnaság építését. Ily módon maximum 6 percet szolizzatok! (ezek a számok a csokicsövekre vannak beállítva, de abból nem lesz baj, ha minden más esetben is betartjátok).

 

Az esztétikus bőrszín elérése lassú folyamat, legalábbis lassabb, mint gondoljátok, így mindenképpen szükség van a türelmetekre. Ne akarjátok a folyamatot, sem hosszabb szolizási időkkel, sem sűrűbb szolizással befolyásolni, mert nem érdemes! A leégést minden esetben el kell kerülni, mert tudjátok, csak az ésszerű mértékű szoláriumozás lehet egészséges!

ÁRAINK

 

2 perc 200 Ft
4 perc 400 Ft
6 perc 600 Ft
8 perc 800 Ft
10 perc 1000 Ft
12 perc 1200 Ft
14 perc 1400 Ft
18 perc 1800 Ft

BÉRLETEINK

 

50 perces 4750 Ft 95 Ft/perc
100 perces 9000 Ft 90 Ft/perc
200 perces 17000 Ft 85 Ft/perc
Vásárlástól számított 1 évig érvényes!